Bemutatkozás Ügyintézés Miserend Hirdetések
FRISS HÍREK, LELKI ÉLET, PROGRAMOK
KÖZÖSSÉGEK
GONDOLATOK, IMÁK, ELMÉLKEDÉSEK
SZENT KERESZTI ÜZENETEK
 ADOMÁNYOK - ORGONASÍPOK, ADÓ 1%
 URNATEMETŐ
Budapest Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt Plébánia
Pesti-Déli Espereskerület
1091 Budapest, Üllői út 145.
Telefon: (06 1) 378-03-56
Fax: (06 1) 378-03-56
E-mail: info@szentkeresztplebania.hu

   SZENT KERESZTI ÜZENETEK

  2010. FEBRUÁR

XX. század pápái: I. János Pál

1978. augusztus 26-a azonban nemcsak emiatt vált emlékezetessé. Teréz anya mondta, „minden velem szemben jövő ember egy „álarcos Krisztus”, és ő azért imádkozik, hogy az Isten adjon neki annyi erőt, hogy ezt az álarcot lefejtse, és mögötte megjelenjen Jézus fenséges arca.” Augusztus 26-án Vatikánban a Szent Péter Bazilika erkélyén nem egy „álarcos Krisztus”, hanem Jézus fenséges mosolygós arca jelent meg I. János Pál pápa személyében. Róma és a világ azonnal szívébe zárta ezt az arcot, és I. János Pált mosolygós pápának nevezték el.
Luciani első beszédét a hálaadó mise után tette meg. Elmondta, hogy pápaságát a II. Vatikáni Zsinat kinyilatkoztatásainak szenteli. Hitet tett a kollegialitás és a bíborosokkal való hatalommegosztás elve mellett. Kijelentette, hogy vissza akarja állítani az egyház belső erejét és fegyelmét és ezért a kánonjog két törvényének revízióján fog fáradozni. Kijelentette, hogy a más keresztény felekezetekkel való egység szorgalmazását a katolikus tanításon belüli kompromisszumok nélkül, ám halogatást nem tűrve.
1978. augusztus 27-én először hangzott el rádióüzenete „Urbi et orbi” pápai áldással, szeptember 3-án a Vatikánban ünnepélyesen megkezdte legfőbb pásztori szolgálatát.
A 33 napos regnálása szinte semmire sem volt elegendő. Nem jelent meg enciklikája, nem avatott boldogot vagy szentet. Mégis e rövid idő alatt maradandót alkotott. Megmutatta az utat utódjának, hogy mely irányba kell haladni. Az általa elképzelt reformokat végül is II. János Pál pápa végezte el, aki alapvetően reformálta meg ez egyházat. I. János Pál érzékelte az egyház hanyatlását (a kapitalista társadalmakban csökkenő egyházi befolyás, a szocializmussal kialakult modus vivendi), aggodalommal töltötte el a Harmadik Világ élete, helyzete. Harcot indított az egyházon belüli fényűzés ellen, fel akarta venni a harcot a bíborosokkal szemben, rendezni akarta a Vatikáni Bank helyzetét, és az egyházat nyitottá akarta tenni az emberek előtt.
Mint teológus, konzervatív nézeteket vallott, VI. Pál pápa 1968-as nézeteit (Humanć Vitć) vallotta a szexualitással kapcsolatban is. Elképzeléseit következetesen akarta véghez vinni, de egészségi állapota, a szíve nem engedte azt. A feladatok végrehajtásához egészséges emberre volt szükség, Ő pedig nem volt az, de az irányvonal kijelölését megtette.

 

BEMUTATKOZÁS | ÜGYINTÉZÉS | HITOKTATÁSHIRDETÉSEK
Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot! SZENT KERESZT PLÉBÁNIA