Bemutatkozás Ügyintézés Miserend Hirdetések
FRISS HÍREK, LELKI ÉLET, PROGRAMOK
 KÖZÖSSÉGEK
 GONDOLATOK, IMÁK, ELMÉLKEDÉSEK
 SZENT KERESZTI ÜZENETEK
 ADOMÁNYOK - ADÓ 1%
 URNATEMETŐ
Budapest Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt Plébánia
Pesti-Déli Espereskerület
1091 Budapest, Üllői út 145.
Telefon: (06 1) 378-03-56
Fax: (06 1) 378-03-56
E-mail: info@szentkeresztplebania.hu

   SZENT KERESZTI ÜZENETEK

2014. MÁRCIUS

Futás a pokolból

Mottó: „ Az evangéliumi erények gazdagsága töltse el őket:
                          A tettetés nélkül való szeretet,
               a betegekkel és szegényekkel való törődés….”

Februárban egy távoli fiatal nápolyi pap tanúságtételét közöltük. A mostani számunkban egy magyar pap, akit 61 évesen szenteltek fel, küzdelmes életéről, csodálatos megtéréséről írunk. Már többször írtam, hogy nagyon szeretem a sportot, s hiszek a sportnak jellemformáló, embert alakító hatásában. Kérem, ismerjék meg Dióssy Iván életét, aki, a sportnak, a futásnak köszönhet mindent, aki  saját bevallása szerint, kifutott a pokolból.
 Dióssy Iván 1951-ben született Budapesten, értelmiségi család gyermekeként. Semmi jele nem volt, hogy valamikor is elmélyül a hitben. Sőt! Fokozódó alkoholproblémái miatt egyre távolabb került Istentől, s egyre jobban süllyedt le a mélybe. Csak a futás miatt marad meg, ami valamilyen szinten a felszínen tartotta. „1966 óta futok. Budapesten éltem akkor, és egy focimeccsről hazafutottam, érthetetlen ötlettől vezérelve. Vonalzóval lemértem egy térképen; körülbelül öt kilométer volt a táv. Azóta nem tudom abbahagyni, bár voltak szünetek. Futottam a szigetköröket, futottam a hidegkúti vitorlázó repülőtér környékén, a Városligetben, mindenhol, ahol lehetőleg az autóktól távol lehettem.   1982-ben leálltam az itallal, öt évig nem ittam.  Ekkor történt a fordulópont az életemben: Máriaremetén futottam, amikor betértem a helyi templomba. Ateistaként mentem be, katolikusként jöttem ki. Később megkeresztelkedtem, bérmálkoztam, a jezsuiták voltak a segítségemre.”
A munkahelyén megismerkedett Margittal egymásba szerettek, s 1991-ben feleségül vette. „Az első négy év pokol volt mellettem az ital miatt, 1995-ben azonban megszabadultam ettől a sátáni béklyótól, hiszem, hogy a szenvedélybetegeket a szeretet, és nem a gyógyszer gyógyítja. Elvégeztem a teológiát, aztán a pszichológiát, közben Budapestről Dákára költöztünk, a feleségem ott kapott körzeti orvosi állást. 2004-ben alapító tagja voltam a szenvedélybetegek leányvári intézetének, ahol papokat gyógyítunk, most nyugdíjasként segítek.”
Házasságuk alatt három gyermekük született, s az Isten megajándékozta őket három gyönyörű unokával. 2010-ben, mikor Dióssy Iván már diakónus volt, váratlanul meghalt a felesége. 2012-ben szentelték pappá Veszprémben, s ma kisegítő lelkészként végzi szolgálatát. „Ekkor ért révbe a hitem, amelynek egyik alapja a futás. A futás egyenlő a szabadsággal, nekem ez nem sport, hanem spirituális élmény. A lelkem fut, és viszi a testemet. Ilyenkor meg tudom valósítani az imádság egy mély, néma formáját Szívritmuszavarom van, de a futás azt is karban tartja, ahogy az egész testet, amely egy ajándék, és amelyért felelősek vagyunk.”
A peterkroppko.com oldalra írta a következőket:
"Ma hatvanhárom évesen, nyugdíjasként élek. Feleségem és legjobb barátom 2010-ben meghalt, engem pappá szenteltek, most ebben a gyönyörű hivatásban élek naponta. Ma is futok. Tíz-tizenkét éve még lazán futottam öt perces kilométereket, ma már a hét percesekkel is elégedett vagyok. Életemben húsz maratont futottam, a rövidebb versenyeket meg sem tudnám számolni. Egyszeres Ironman vagyok. 2001-ben Nagyatádon teljesítettem ezt is!
De rátérek a lényegre. Sohasem voltam sportoló. A saját kedvtelésemre futottam – futok. Imádkozó ember lévén lassan belopózott futásaimba is az Istennel történő kommunikáció. A nagyatádi Ironman száznyolcvan kilométeres kerékpártávja után jött a negyvenkét kilométer futás. Teljesen képtelennek éreztem magamat erre. És ekkor, futás közben a légzésem lelassult és egy név rémlett fel bennem.

Jézus... Krisztus...
Belégzésre Krisztus...
Kilégzésre Jézus...

Elképesztő energia töltött el és meg sem álltam a célig. Ötven évesen, életem első hosszú távú triatlonján a szenior kategóriában harmadik lettem.
Amit csak sejtettem, az tudatosodott bennem. Nálam a futás nem sport, hanem a meditáció egy sajátos fajtája. Ez már tömény misztika! Mindig is tudtam, hogy a hosszú távú futásokban a materializmus nem játszik akkora szerepet, mint gondolják néhányan.
Képletesen így vázolom fel: a futásban az ásványi anyagok, a szénhidrátok, a fehérjék, a sport, a test, az anyag húsz százalék.
A lényeg, a nyolcvan százalék a Spirit! A Pneuma, a Szellem, vagy ahogy mi magyarok helytelenül mondjuk: a Lélek. Minden itt dől el.
Ezt felismerve hosszú évek óta minden futóedzésem imádság. De nem szavakkal, hanem a létezésben való jelenléttel. Az Itt és Most-ban. A Jelenlévőség Folyamatában.
Futás közben a legnagyobb történik velem, ami emberrel történhet: tudatosul létezésem. Közvetlen kapcsolatban állok a Léttel, Aki nem más, mint Isten, Teremtő.
Megkaptam több mint huszonöt éve a kontempláció kegyelmét. Naponta egy-két órát töltök térdelve, néma csendben, mozdulatlanul e jelenlétben.
Ugyanez történik futásaim közben. Átélem az Örökkévalóságot. Szabad vagyok! Isten szabadnak teremtette az embert, és ezt a szabadságot át tudom élni a kontemplációban. (Tudom, hogy van néhány ’nagyokos’, akik ezt lehetetlennek tartják. Nem foglalkozom szegényekkel. Nem is sejtik, miről maradnak le előítéletes, sztereotip gondolkodásuk miatt.)
Szívből kívánom Neked testvérem, aki most ezen sorokat olvasod, hogy találd meg Te is a saját utadat! Nem baj az sem, ha még csak nem is hasonlít a többiekéhez. Mindenkinek saját, egyedi útja van.
Mert minden embert sajátosan egyedi módon szólít meg, hív és küld az Isten.                                                                                   Légy áldott kedves olvasóm!”

 

BEMUTATKOZÁS | ÜGYINTÉZÉS | HITOKTATÁSHIRDETÉSEK
Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot! SZENT KERESZT PLÉBÁNIA