Bemutatkozás Ügyintézés Miserend Hirdetések
FRISS HÍREK, LELKI ÉLET, PROGRAMOK
 KÖZÖSSÉGEK
 GONDOLATOK, IMÁK, ELMÉLKEDÉSEK
 SZENT KERESZTI ÜZENETEK
 ADOMÁNYOK - ADÓ 1%
 URNATEMETŐ
Budapest Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt Plébánia
Pesti-Déli Espereskerület
1091 Budapest, Üllői út 145.
Telefon: (06 1) 378-03-56
Fax: (06 1) 378-03-56
E-mail: info@szentkeresztplebania.hu

   SZENT KERESZTI ÜZENETEK

  2012. JÚNIUS

5:5

ARANYCSAPAT! – kiáltott fel örömmel Lajos atya, amikor meghallotta, hogy kikkel került össze a választás után. Ez azt jelentette nála, hogy J.-vel és L.-lel van egy csapatban, és úgy érezték, hogy ilyen felállással verhetetlenek. Természetesen ez nem így van. Sőt! De ez most nem érdekes.
A cím nem egy számtani művelet, hanem egy hatos focimeccs részeredménye. 5:5. A lehető legrosszabb eredmény, mert senki sem szeretne kikapni 6:5-re. Senkinek nincs kedve a mérkőzés után a másik fél „kedves mosolyát” nézni, vagy a nyelvét hallgatni. Ilyenkor mindenki még nagyobb erővel küzd a győzelemért.  Ennek következtében 5:5 után a játék vége kiszámíthatatlan. Képesek voltunk egy gólért, akár 30-40 percet küzdeni. A csúcs 63 perc volt. Ilyenkor nem illik elmenni, még akkor sem, ha halaszthatatlanak tűnő ügye is van valakinek. Rengeteg problémát okozott ez már. Előbb érkezett a vendég, mint a házigazda, aki színházba ment, az csak az utolsó percben vagy azután érkezett meg. Volt, aki lekéste ismerősének az esküvőjét. A násznép már rég bevonult a templomba, s míg a barátnője a templom bejárat előtt türelmetlenül várta, addig ő a pálya melletti kútnál igyekezett esküvőre alkalmas állapotba hozni magát. Mindez azért, mert 5:5 volt az állás. De térjünk vissza történetünkhöz.
Egy kis élcelődés és bemelegítő rúgás után elkezdődött a játék. Tikkasztó meleg volt, nyeltük a salakot, ennek ellenére remek foci alakult ki. A jól sikerült választás hatására, két azonos képességű csapat küzdött egymással, nehéz volt megjósolni, mikor lesz vége a meccsnek. Észlelhette ezt Lajos atya is, mert egy idő után kijelentette: „fél hatig maradok.”. Eljött a fél 6, és mi 5:3-ra vezettünk. Atyánk se nagyon szeret vereség miatt lógó orral hazamenni, ezért rögtön módosított: „legkésőbb 40-kor elmegyek”. Innentől megpróbálom kronológiai sorrendben felidézni az eseményeket.
17.40: szépítettek, s feljöttek Lajos atyáék 5:4-re, ő még mindig a pályán volt.
17.45: Atyánk utolsóként a gólvonal elől rúgja el a labdát, így kerülték el a vereséget, s már fordul is és buzdítja a társait a végső  győzelemre.
17.57: J. egyenlít. 5:5, s már halljuk is „köszönöm a játékot mennem kell”. Hirtelen felindulásomban emelt hangon minősítettem azt, aki ilyenkor elmegy.
- Értsd meg drága Bruncsikám, kezdődik a mise – próbálkozott Lajos atya.
- Te értsd meg – replikáztam –, hogy 5:5-nél, még Kerényi Lajosnak sem illik elmenni.
- De hát mennem kell gyóntatni!
- Miért nem mentél el fél 6-kor, vagy negyvenkor, vagy háromnegyedkor? Most akarsz elmenni? 5:5-nél? Ezt még te sem teheted meg! Hova mész? Hiszen már úgyis elkéstél!
Álltunk egymással szemben, mint két pulykakakas, és próbáltuk meggyőzni a másikat, nem sok sikerrel. A pályán néma csendben állt mindenki, érezték, hogy mindkét félnek igaza van. Egy idő után aztán J. odament atyánkhoz, és csendben azt mondta neki: 5:5-nél tényleg nem illik elmenni. Ez hatásos volt. – Jól van, maradok! – Még akartam valamit mondani, de azt már nem engedte.
– Nem érted, hogy maradok! Folytassuk! - S újra egymásnak feszültünk.
Ekkor lépett közbe a Gondviselés, és a Jóisten eldöntötte a mérkőzést. Olyan dolog történt, ami sem előtte, sem utána még nem volt. J. az első támadásból azonnal gólt lőtt, s véget vetett a küzdelemnek, és már csak annyi láttunk, hogy Lajos atya a töltésen futott a templom felé, s boldogan kiáltotta a levegőbe: ARANYCSAPAT!
Játszottunk még egy 6-os meccset, aztán csapzottan, salakosan mentünk a plébániára átöltözni. A misének már vége volt, atyánk a rácsnál várt minket. Mikor megláttuk egymást hatalmas üdvrivalgással összeölelkeztünk, mert azt is tőle tanultuk,hogy vitát indulatot mindig a pályán kell hagyni, majd fent a parókián egy kupica pálinkával és egy pohár hideg sörrel tettük emlékezetessé a viharos délutánt.
Brunczvik Miklós

 

BEMUTATKOZÁS | ÜGYINTÉZÉS | HITOKTATÁSHIRDETÉSEK
Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot! SZENT KERESZT PLÉBÁNIA