|
Nagyböjti gondolatok 2016 - február 15.
Mi a szigorú böjt? És mitől szigorú?
|
A
böjt a XI. századig olyan szigorú volt, hogy késő délutánig nem ettek.
Húst, tejterméket és tojást a böjti napokon egyáltalán nem
fogyasztottak. Az egyház később enyhített a böjti szabályokon, de
hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő. A szigorú böjt szerint a 18 és 60 év közötti híveknek csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk.
Ezen felül van a hústilalom, amely szerint hamvazószerdán és nagyböjt
péntekjein nem ehet húst, aki betöltötte tizennegyedik életévét.
Az ital - hacsak nem étel jellegű - nem
szegi meg a böjtöt. Étel jellegű italok például: tej, leves, sör.
A fő étkezés áthelyezhető a megszokottól eltérő
időpontra is. Fel vannak mentve a betegek, a terhes és szoptató
anyák, illetve azok, akik egy étkezés alkalmával csak keveset fogyaszthatnak (például cukorbetegek), a
koldusok, a megerőltető munkát végzők, az utazók, és azok a szellemi
dolgozók, akiket a böjt akadályozna kötelességük teljesítésében.
Lacz Szabolcs
|
|
|