Bemutatkozás Ügyintézés Miserend Hirdetések
FRISS HÍREK, LELKI ÉLET, PROGRAMOK
KÖZÖSSÉGEK
GONDOLATOK, IMÁK, ELMÉLKEDÉSEK
SZENT KERESZTI ÜZENETEK
 ADOMÁNYOK - ADÓ 1%
 URNATEMETŐ
Budapest Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt Plébánia
Pesti-Déli Espereskerület
1091 Budapest, Üllői út 145.
Telefon: (06 1) 378-03-56
Fax: (06 1) 378-03-56
E-mail: info@szentkeresztplebania.hu

Jungfernsprung, Mölltal, Karintia, Ausztria


A Jungfernsprung vízesés legendája


Ausztria Karintia tartományában, a Möll folyó völgyében található sok-sok csodálatosan szép vízesés közül az egyik zuhatag a Heiligenblut felé tartó országút széléről is jól látható. Egy emelvényről megtekinthetjük a 130 méter mélyre alázúduló vizet. Ugyanezen az emelvényen található egy fiatal lány szobra, akihez a vízesés keletkezésének legendája kötődik.

Réges-régen élt Mölltalban egy gyönyörű, havasi pásztor leány. Szépségének híre az egész vidéket bejárta, de ő nem adta magát egy férfinak sem. Csöndesen élte életét, tette a dolgát, imádkozott Istenhez.
Hírét vette ennek az ördög is, és elhatározta, hogy elcsábítja a lányt. Egy napon egy daliás ifjú érkezett a völgybe, aki vadász volt. Modorával, sármjával hamar belopta magát a helyiek szívébe. Az ifjú azonban nem érdeklődött más iránt, csak a szépséges alpesi pásztorlány iránt.
Egy napon úgy intézte a vadász, hogy "véletlenül" találkozzon egy sziklafalnál a lánnyal, aki így sehogyan se tudja menekülőre fogni, visszautasítani csókját. Igen ám, de a lány azonnal észrevette, hogy a jóképű vadász valójában az ördög. Az ördög csak közeledetett, a leány meg egyre csak hátrált, mígnem háta a sziklafalhoz ért. Ekkor csoda történt: a sziklafal megnyílt és a lány inkább belevetette magát a mélységbe, semhogy az ördögé legyen. Mielőtt halálra zúzta volna magát a szakadék fenekén lévő sziklákon, angyalok szálltak alá az égből és épségben földre segítették a lányt.
Kudarcát látva az ördög dühösen a sziklára csapott - ahonnan ekkor megeredt a ma is látható vízesés - és többé a környékre sem tette be a lábát.
A lány pedig boldogan élte tovább szerény, tiszta életét.
A vízesést a népnyelv a legenda emlékére Jungfernsprungnak, azaz Kisasszony-ugrásnak keresztelte el.
Lacz Szabolcs


A Jungfernsprung vízesés látképe.

 

BEMUTATKOZÁS | ÜGYINTÉZÉS | HITOKTATÁSHIRDETÉSEK
Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot! SZENT KERESZT PLÉBÁNIA