Bemutatkozás Ügyintézés Miserend Hirdetések
FRISS HÍREK, LELKI ÉLET, PROGRAMOK
 KÖZÖSSÉGEK
 GONDOLATOK, IMÁK, ELMÉLKEDÉSEK
 SZENT KERESZTI ÜZENETEK
 ADOMÁNYOK - ADÓ 1%
 URNATEMETŐ
Budapest Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt Plébánia
Pesti-Déli Espereskerület
1091 Budapest, Üllői út 145.
Telefon: (06 1) 378-03-56
Fax: (06 1) 378-03-56
E-mail: info@szentkeresztplebania.hu

Dr. Szabó Zoltán: Nagyböjt

Az idei nagyböjt nyitányát, vasárnapját, egy egyszerű, de megragadó természeti jelenség felidézésével kezdem. A víz azon tulajdonságával, amely a gravitáció ellenében fölfelé képes tornászni magát. Elég a vízbe egy hajszálcsövet belelógatni, a víz azonnal fölszökik a csőben. Amint tudjuk a jelenség magyarázata az, hogy a hajszálcsőben futó vízmolekulák között fellépő feszítőerő a hajszálcső belsőfalának támaszkodó molekulákat fölfelé tornáztatja. Azért idéztem fel ezt a fizikai jelenséget, mert a vízmolekulák között feszítő erőhöz hasonló, gigantikusabb méretben bennünk is feszül a test és lélek között. Ezt mindannyian érezzük, tudjuk. Azt is, hogy ennek a két erőnek a mérkőzése, feszülése, játékának alakulásán múlik, hogy változik az élete, szétfolyik-e, ellaposodik-e, mélyre jut-e, vagy a megfelelő „hajszálcsővezeték” biztosításával az ellentétes gyök feszítő ereje feltornáztatja az élet erőrendszerét?!! Ez a „csőrendszer” a mi vallási gyakorlatunkban a bűnbánat, böjt, önmegtagadás, ima stb. Semmi különös nincs abban, hogy azok a történelmi egyéniségek, akik az emberiség ügyének, sorsának hatalmas erejű előbbre vivői voltak. Elsősorban lelki erejük különös befolyással bírtak.
Például Mózes, aki 40 napig visszavonult a Sinai-hegyre, visszatértekor olyan sugárzó volt az arca, hogy a nép nem tudott a szemébe nézni.
Jézus, elvonult a pusztába és a 40 napos böjt után, legyőzte a sátánt.   
Nem kérdéses, hogy a saját életvitelünk alakulásában erőrendszerünk tekintetében a döntő, kap-e helyet, milyen helyet, ez a lélektani mechanizmus?
Amíg ez kényszer, felszólítás, kötelesség szintjén van, addig – bocsánat - olyan mintha bottal kellene kergetni a kutyát, hogy nyúl után fusson. Saját tapasztalat, megízlelés, megszeretés révén válhat a lemondás, a böjt hatékonnyá. Csak ebben a lelkületben válik világossá, mit jelent a ránk köszöntő nagyböjti időszak, amely a homlokunkra hulló hamuval veszi kezdetét. Itt nem vár ránk becsapás, félrevezetés, egyedül itt kapjuk meg az egyértelmű biztatást és irányt, hogy merre menjünk. A nagyböjt azért gyönyörű időszak, mert a lelki végelgyengülésből a fölerősítésnek lehetőségét hozza el.
Erre van égetően szükségünk mindegyikünknek. Ezt kell jóízűen továbbadni ifjúságunknak, mert ezen ismeretek és értékek hiányában szenvednek tömegesen. Középiskolai hitoktatói élményeim között szinte hihetetlen emlékeim vannak. Így a nagyböjti időben az önmegtagadás, ima, böjt, alamizsna lelki gyakorlatairól kezdtem beszélni, több osztályban fölnevettek, szinte kórusban hahotáztak, óra végén pedig bocsánatot kértek tőlem. Ne haragudjak, azért nevettek, mert ezekről a komoly dolgokról ők nem is hallottak, sem otthon, sem az iskolában.
A mai napon azért lép elénk a 40 napig böjtölő Jézus, hogy saját példájával biztosítson bennünket, hogy az előttünk álló 40 kegyelmi nap alatt sikerüljön saját arcunkat, az isten által Isten által elgondoltat megtalálni. Ennek az arcnak a megtalálásáról ír Reményik Sándor Istenarc című versében.

Egy istenarc van eltemetve bennem,
Tán lét-előtti létem emlék-képe!
Fölibe ezer réteg tornyosul,
De érzem ezer rétegen alul,
Csak nem tudom, mikép került a mélybe.

Egy istenarc van eltemetve bennem,
Néha magamban látom, néha másban.
Néha állok, mint fosztott ág, szegényen,
Ha rossz órámban eltűnk egészen
Alter-egóm az örök vándorlásban.

Egy istenarc van eltemetve bennem,
A rárakódott világ-szenny alatt.
A rámrakódott világ-szenny alól,
Kihűlt csillagok hamuja alól
Akarom kibányászni magamat.

Egy istenarc van eltemetve bennem,
S most ásót, kapát, csákányt ragadok,
Testvéreim, jertek, segítsetek,
Egy kapavágást ti is tegyetek,
Mert az az arc igazán én vagyok.

Egy istenarc van eltemetve bennem:
Antik szobor, tiszta, nyugodt erő.
Nem nyugszom, amíg nem hívom elő.
S bár világ-szennye rakódott reája,
Nem nyugszom, amíg nem lesz reneszánsza.

 

BEMUTATKOZÁS | ÜGYINTÉZÉS | HITOKTATÁSHIRDETÉSEK
Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot! SZENT KERESZT PLÉBÁNIA